ANA SAYFA

 

AKÎKA   عَقِيقَةً:

 

Çocuk nîmetine karşılık, Allahü teâlâya şükr niyeti ile kesilen hayvan.

 

Akika: Arap dilinde bebeğin başında bulunan saç demektir. Şeriat dilinde ise, bebeğin doğumunun yedinci günü onun için boğazlanan kurban demektir.

 

Akika kelimesinin masdarı olan Akk, bir şeyi kesmek demektir.

 

Bebeğin saçı kurban boğazlandıktan sonra kesildiği için kurbana Akika ismi verilmiştir ..

Şu halde Akika hem bebeğin başındaki saç, hem de onun için kesilen kurban anlamında kullanılır .

 

(Çocuk doğduğunda) yedinci günü akîka hayvanı kesilir, ismi konur, saçı traş edilir. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî, Ahmed bin Hanbel)  Akîka, erkek çocuğu için iki, kız çocuğu için bir koyun kesmektir. (Hadîs-i şerîf-Şir'ât-ül-İslâm)  Hicretin sekizinci yılında, oğlu İbrâhim dünyâya gelince, yedinci günü Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem İbrâhim'in başını traş ettirip, saçının ağırlığı kadar gümüş sadaka verdi ve akîka olarak iki koç kesti. Saçlarını gömdü. (İmâm-ı Kastalânî)

 

Çocuğa yedinci günü isim koymak ve başını kazıyıp, saçının ağırlığı kadar, erkek için altın veya gümüş, kız için gümüş sadaka vermek ve erkek için iki, kız için bir akîka hayvanı kesmek müstehâbdır. Akîka hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır. Son ra da kesilebilir. Hanefî mezhebinde, etleri pişmiş veya çiğ olarak, zengin, fakir herkese verilebilir. (Seyyid Alizâde)

 

Akîka, çocukları belâlardan, hastalıklardan korur. Akîkası yapılanlar, kıyâmette anaya babaya ayrı bir şefâat ederler. (Seyyid Alizâde)

 

 

MUĞNİ’L-MUHTAC’DA: AKİKA

 

EBU DAVUD’DA: AKİKA

 

İBN MACE’DE: AKİKAً